O LODACH
Zdrowe i pyszne produkty, sezonowość składników i przede wszystkim czysta etykieta. Tylko tyle i aż tyle wystarczy, żeby określić nasze podejście do tworzenia lodów.
Co w środku?
- Nie używamy żadnych gotowców, magicznych proszków czy past. Bardzo chcielibyśmy, żeby to był standard, natomiast dobrze wiemy, że 90% lodziarni „rzemieślniczych” tak naprawdę kupuje gotowe „włoskie” komponenty, które niestety nie są dobre dla zdrowia.
- Używamy tylko świeżego mleka i śmietanki. To nie tylko pozytywnie wpływa na smak naszych lodów, ale również na ich konsystencję, ponieważ podczas pasteryzacji w naszej pracowni tworzą się lepsze wiązania białkowe.
- Nasze wegańskie opcje robimy głównie na niepasteryzowanym napoju owsianym z prostym składem i świetnym smakiem. Oprócz tego lubimy się z mleczkiem kokosowym 100%, napojem migdałowym i sojowym.
- Kochamy bawić się smakami, dlatego co chwilę wymyślamy nowe połączenia, np. na bazie piw kraftowych browaru Funky Fluid.
- Jesteśmy transparentni, dlatego zawsze na etykiecie z nazwą smaku prezentujemy skład oraz kod QR, który prowadzi do pełnej karty produktu, gdzie znajdują się informacje o alergenach, wartościach odżywczych itd.
Jesteśmy wielbicielami kawy jakości specialty, dlatego współpracujemy z najlepszymi polskimi palarniami i tworzymy na ich ziarnach takie smaki jak Tonic espresso, cold brew z różnymi dodatkami, kawa macerowana przez 12h, czy affogato, czyli śmietankę z dodatkiem espresso.
Sami prażymy orzechy, bo wiemy jak odpowiedni stopień uprażenia wpływa na smak, a po za tym chcemy mieć pewność co do jakości użytych składników.
Używamy świeżych i sezonowych owoców, dlatego truskawkę zjecie u nas tylko w okolicach maja/czerwca. To oczywiście wymaga od nas dużo większego nakładu pracy, bo musimy znaleźć pyszne owoce lokalnego pochodzenia, następnie je przebrać, umyć, obrać, a często również upiec w naszym ceglanym piecu. Może dlatego nasza pieczona szara reneta potrafi skradać serca!
Sprawdź nasze przykładowe smaki oraz ich składy
Z technologicznego punktu widzenia, stosujemy
- Białka roślinne i inulinę z cykorii, czyli błonnik roślinny – to dodatki, które wzbogacają nasze lody na dwa sposoby:
- zapewniają dobry bilans makroskładników i pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Inulina to naturalny prebiotyk, który poprawia funkcjonowanie układu trawiennego,
- poprawiają kremowość i zapewniają przyjemne odczucia na języku. To m.in. dlatego nasze sorbety czy lody wegańskie smakują tak dobrze, że aż trudno uwierzyć, że nie zawierają mleka i śmietanki.
- Mączkę z peruwiańskiego chleba świętojańskiego, czyli Ceasalpinia Spinosa, która zwiększa kremowość naszych lodów, oraz zapobiega tworzeniu się nieprzyjemnych kryształków lodu. Nazwa mączka może być myląca, bo nie zawiera ona glutenu. Jest naturalna i uznawana za zdrowy dodatek do żywności.