Lody gałkowe bez cukru, czyli czym słodzimy zdrowszą alternatywę
Jeśli lody bez cukru, to tylko takie, których smak będzie przepyszny, a konsystencja kremowa – to było od początku nasze założenie. Zamiast białego cukru, wykorzystujemy erytrytol i sorbitol – naturalne słodziki, które nadają lodom słodyczy bez nadmiaru kalorii, a także zapewniają idealną kremowość i lekkość. Dlaczego je wybraliśmy?
• Erytrytol jest pozyskiwany z roślin, posiada niemal zerowy indeks glikemiczny i praktycznie nie zawiera kalorii. Jego subtelna słodycz sprawia, że lody smakują jak te klasyczne, a jednocześnie są idealnym wyborem także dla diabetyków – erytrytol nie podnosi poziomu cukru we krwi. Z technologicznego punktu widzenia erytrytol nadaje pożądanej kremowości.
• Sorbitol, również naturalnego pochodzenia, występuje m.in. w śliwkach czy gruszkach. Nie zwiększa stężenia insuliny w organizmie i nie powoduje próchnicy (znajdziemy go też w pastach do zębów). Dzięki temu składnikowi nasze lody bez cukru są nie tylko mniej kaloryczne, ale też lekkie i aksamitne.
Zarówno erytrytol, jak i sorbitol są całkowicie bezpieczne, jednak warto pamiętać o umiarze – spożycie większych ilości słodzików, zresztą jak wielu innych produktów, może wywołać dyskomfort trawienny. Dlatego raczej nie jemy 10 gałek na raz, ale 3 jak najbardziej będą w porządku 😉
Lody na patyku słodzone daktylami
Charakterystyka lodów na patyku i temperatura, w jakiej są przechowywane (-18 °C) pozwoliła nam użyć chyba najzdrowszego naturalnego słodzika – daktyli. Nadają one naszym lodom bez cukru nie tylko słodycz, ale też bogaty smak. Dlaczego je wybraliśmy?
Daktyle to nie tylko alternatywa dla cukru, ale również prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Są one źródłem błonnika, witamin (m.in. A i B), minerałów (takich jak potas i magnez) oraz naturalnych antyoksydantów. Dzięki temu nasze kraftowe lody na patyku (o smaku wegańskiej Giandui, czyli orzecha laskowego i kakao) sprawią Ci mnóstwo przyjemności i jednocześnie dostarczą cennych wartości odżywczych
Dlaczego daktyle nie słodzą naszych lodów gałkowych?
Skoro daktyle są pyszne, słodkie i do tego zdrowe, to pojawia się pytanie – dlaczego nie słodzimy nimi też lodów gałkowych? Już wyjaśniamy.
Lody gałkowe przechowywane są w wyższej temperaturze niż lody na patyku i wynosi ona około -13 °C. Daktyle mają dużo słabsze właściwości rozpuszczające niż erytrytol i sorbitol, więc żeby osiągnąć pożądaną kremowość musielibyśmy użyć ogromnej ilości daktyli (ponad 1 kg daktyli na 4,5 kg lodów). Wyszłyby więc z tego lody daktylowe – hmm, a może powinniśmy też takie zrobić?
Nasze lody bez dodatku cukru to doskonały wybór dla osób, którą chcą lub muszą ograniczyć jego spożycie. Dzięki zastosowaniu naturalnych słodzików, takich jak erytrytol, sorbitol i daktyle, nasze lody rzemieślnicze:
• Są niskokaloryczne.
• Nie podnoszą poziomu cukru we krwi.
• Mają niski indeks glikemiczny.
• Zawierają naturalne składniki o wartości odżywczej, takie jak błonnik, witaminy i minerały.
A smak naszych lodów bez cukru? Gwarantujemy, że tak samo pyszny i słodki jak tych tradycyjnych.