W ostatnich latach produkty wegańskie cieszą się coraz większą popularnością. Klienci szukają żywności w 100% roślinnej – czy to ze względów zdrowotnych czy ideologicznych. Jest to trend, który z pewnością będzie się rozprzestrzeniał, a wegańskich opcji będzie więcej i więcej. I bardzo dobrze!
Nie inaczej jest w branży lodowej – w lodziarniach i sklepach coraz częściej pojawiają się opcje roślinne. W tym artykule chcemy przybliżyć Wam, czym charakteryzują się nasze kraftowe lody wegańskie i co mają w środku. Przyjrzymy się też, dlaczego w niektórych miejscach te smaki, które wydają się w 100% bezmleczne nie zawsze takie są.
Napoje roślinne i białka, czyli sekret kremowej konsystencji
Lody rzemieślnicze kojarzą się z bardzo przyjemną kremowością – zbliżoną chcemy uzyskać też w lodach wegańskich. Udaje się to dzięki idealnie dopracowanej recepturze, w której jedną z ważniejszych ról pełnią dobrej jakości napoje roślinne (które nie smakują jak woda!). Poza tym, równie istotne jest wzbogacenie lodów o białka – w naszym przypadku najczęściej jest to białko sojowe. Poza kremowością zapewnia też lepiej zbilansowany i odżywczy deser 😉
mit wegańskich sorbetów, czyli dlaczego zawsze warto czytać skład?
Wiele razy spotkaliśmy się z opinią, że znalezienie lodów wegańskich wcale nie jest trudne – w końcu w większości punktów znajdzie się jakiś sorbet. Niestety, wielu producentów dodaje do nich produkty pochodzenia zwierzęcego, np. żelatynę lub mleko krowie w proszku. Jeśli więc nie ma oznaczenia i widocznego składu, lepiej na wszelki wypadek zapytać.
Nasze wegańskie smaki mają znaczek VEGAN na etykiecie, a karteczka z pełnym składem trafia do każdego klienta, który udostępnia ją swoim gościom.
PS Sorbety ZAWSZE mamy w 100% roślinne 😉
Brak kompromisu w kwestii smaku
Ile razy zdarzyło Wam się usłyszeć „Dobre…jak na wegańskie”? Tego chcemy unikać i na szczęście zazwyczaj się to udaje, bo po spróbowaniu naszego słonego migdała, zwykle pojawia się zdanie: „Naprawdę nie ma tu mleka?” 🙂
Dobre rzemieślnicze lody wegańskie powinny być tak samo pyszne i głębokie w smaku, jak te tradycyjne. Powinny przypaść do gustu także osobom, które jedzą nabiał. Powinny sprawiać, że nie można się od nich oderwać.
Mamy nadzieję, że po przeczytaniu tego krótkiego artykułu, temat lodów wegańskich jest dla Ciebie bardziej zrozumiały 🙂